Nieuwe aanwinsten

Op deze pagina vermelden we de nieuwe aanwinsten en de wetenswaardigheden over deze objecten.
Bent u in het bezit van documenten, objecten enz. die te maken hebben met de geschiedenis van Oud en Nieuw Gastel. En u wilt dat deze bewaard blijven voor het nageslacht, dan kunt u deze in bewaring stellen in ons museum.

 

Een grote variëteit aan giften van Jo Brocatus

 

 

 

Bij  zijn verhuizing naar de Beemd, moest Jo Brocatus – een uiterst trouw lid van onze vereniging – een goede plek vinden voor een aantal familie-objecten. Tamelijk uniek is de stoof – voorzien van een handige draaggreep – met een dikke koperen onderplaat om de warmte goed en snel te geleiden van de stoof naar de voeten van de passagier in het rijtuig. Ook de massief koperen en mooi gedecoreerde stijgbeugels mogen er zijn.

 

Naast een verzameling sigarenbandjes werden ook enige schilderijen geschonken. Wij beelden ze hieronder af.

 

Tevens werd aan de heemkundekring een Singer-naaimachine en een handwerkmand geschonken.

 

Dat er bij de familie Brocatus druk werd gelezen moge blijken uit de verschillende boeken die ons ten deel vielen.

 

De vele schenkingen van Jan van Meer

Jan van Meer schonk enige weegwerktuigen. Opvallend is de “gouden” weegschaal, rijkelijk voorzien van uitgewerkte details. Een klassieker is de Salter’s Family Scale.

 

Jan had ook nog 2 draagbare typemachines in zijn bezit; hij schonk de heemkundekring een Olivetti Dora en een Erika.

 

Jan had van de heer Nuiten van de heemkundekring van Standdaarbuiten de hieronder afgebeelde landbouwgereedschappen gekregen. Die zouden bezit zijn geweest van een Gastelse boer of landarbeider M. Segers. Het betreft hier een pik, 2 pikhaken en een haargetouw. Op de greep van één van de pikhaken is “M. Segers 1921” ingekerfd.