HET BORDES VAN HET OUDE RAADHUIS

 

Het is 1858 wanneer in Oud Gastel aan het marktplein een nieuw raadhuis verschijnt. Het raadhuis wordt opgetrokken als copy van het raadhuis van Rucphen en karakteristiek voor die tijd. Boven op de eerste verdieping was de raadszaal en beneden waar de veldwachter resideerde waren tevens de politie cellen waar arrestanten konden worden vastgehouden. Dit raadhuis zou beter bekend worden bij de Gastelse bevolking als ‘Het Oude Raadhuis’.

 

‘Het Oude Raadhuis’ op de Markt met burgemeester Mastboom en raadslieden
‘Het Oude Raadhuis’ op de Markt met burgemeester Mastboom en raadslieden

 

Bij de optocht en viering van de 25-jarige jubilea van A.G.J. Mastboom als burgemeester van Oud-Gastel en Koningin Wilhelmina als Koningin der Nederlanden op 29-Juli-1923 sprak de burgemeester, geflankeerd door enige raadslieden, de Gastelaren nog toe van dit bordes van het raadhuis.

 

 

 

 

 

 

Rechts ‘Het Oude Raadhuis’ met daarnaast ‘Café onder de Toren’
Rechts ‘Het Oude Raadhuis’ met daarnaast ‘Café onder de Toren’

 

Helaas is dit mooie historische raadhuis na amper 68 jaar in gebruik te zijn geweest, in 1926 al weer aan de sloophamer ten prooi gevallen. Piet van Leengoed kocht het hele spul op voor 450 gulden, verstouwde het met paard en wagen naar de Oudendijk 73 en zette architect Sturm aan het werk om de 16.000 gevelsteenjes weer op te stapelen tot een fraai woonhuis. De sloop was  niet helemaal onterecht, omdat al snel bleek dat dit raadhuis te klein was en destijds niet de meest handige locatie was gekozen voor een modernere wereld met tram, auto’s en vrachtwagens in een toenemende 

verkeersstroom .

 

 

Voorzitter van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’, Karel Bartelen en oud voorzitter Leo van Leengoed, eigenaar van de waardevolle overblijfselen van dit historisch pand, namen enige tijd geleden het initiatief om een deel van het historische bordes op zijn oude locatie terug te plaatsen.

Na veelvuldig overleg en met dank aan de medewerking van de Halderbergse Gemeente, kon op 11-Juli-2022, bijna 100 jaar na de sloop van ‘Het Oude Raadhuis’, op nagenoeg dezelfde locatie als vanwaar het bij de sloop werd verwijderd, een deel van het arduin stenen bordes weer worden teruggeplaatst.