DE GASTELSE DORPSPOMP.

De dorpspomp van Oud Gastel is wederom gerestaureerd en teruggeplaatst op de Markt. Als deze weer volledig is afgemonteerd zal er ook weer water getapt kunnen worden.

In september 1984 verscheen er een artikel in de krant waarin werd verteld dat onder aandringen van voorzitter Frans van Merrienboer van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ na ± 40 jaar de Gastelse dorpspomp weer herplaatst zou worden. Op de Markt prijkten voorheen sinds enkele eeuwen 2 waterpompen. Frans schrijft hierover in het jaarboek van 1985.

Een pomp stond op de locatie tegenover waar nu de Martwienkel is, vermoedelijk al sinds 1725. Deze werd in oktober 1942 omver gereden door een groot militair voertuig van de Duitsers.

De andere pomp werd in juni 1949, door een toenmalige BBA bus omver gereden. Beide pompen werden helaas niet teruggeplaatst.

De markt in Gastel eind 1944, met links C.Aanraad en R.F. Buurstee. Achter hen de omgereden pomp.
De markt in Gastel eind 1944, met links C.Aanraad en R.F. Buurstee. Achter hen de omgereden pomp.

Er volgde een uitgebreide correspondentie met het gemeentebe-stuur, Bouw- en Woning-toezicht te Breda, het Ministerie in Den Haag en de verzekeringsmaatschappij van de dader. De Gastelse pompen stonden namelijk op de voorlopige lijst van Nederlandse Monumenten (D.10-290). Er werd beslist ze op te knappen, maar er was in die tijd geen materiaal te krijgen, dus even wachten. Het idee was om van de stukken van de twee pompen één hele pomp te maken en die voor het nieuw te bouwen gemeentehuis op de plaats van het oude Hof neer te zetten. Uiteindelijk is hier niets van terecht gekomen. Maar 15 juni 1985, zes en dertig jaar na dato, is het eindelijk weer zover; de pomp staat er! Een nieuwe wel te verstaan, een copy van een der oude pompen!

 

Nu Maandag 27 juni 2022 is deze pomp opnieuw opgeknapt en weer teruggeplaatst. Hierbij is er ook weer een tijdscapsule ingebracht.

Deze bestaat uit de oude tijdscapsule uit 1985 (een fles met onbekende inhoud), een gedicht van dorpsdichteres Elly Schepers-Corstjens,

een oorkonde getekend door burgemeester Bernd Roks, wethouder Thomas Melisse, Johan Wagemakers namens de Samenstichting Oud Gastel, Karel Bartelen namens de Heemkundekring en Elly Schepers-Corstjens. Tevens is er een verder niet omschreven object, toegevoegd namens de Heemkundekring.