Vriendschapsbanden met Hoeng sung

In Hoeng Sung in Zuid-Korea wordt ieder jaar op 4 mei stilgestaan bij de slachtoffers van de Koreaanse oorlog. Hierbij zijn ook Nederlandse militairen ingezet en omgekomen, waaronder Marinus Petrus Antonius den Ouden uit Oud Gastel. Tijdens de Korea-oorlog was hij commandant van het Nederlands Detachement Verenigde Naties. De Gemeente Hoeng Sung is de Nederlandse militairen nog steeds heel dankbaar.

 

Naar aanleiding van een verzoek van de Nederlandse ambassade in Seoel aan de Gemeente Halderberge om de herinnering aan de slag bij Hoeng Sung en het sneuvelen van luitenant-kolonel den Ouden levend te houden, is in samenwerking tussen de Gemeente Halderberge, Heemkundekring Het Land van Gastel en de heer Kees van Nijnatten een film van een kwartier over Oud Gastel samengesteld.

In dit filmpje beelden van Oud Gastel en haar omgeving en een weergave van het interview tussen burgemeester Bernd Roks en mevrouw Nelly de Rond-Kempenaars. De man van Nelly de Rond-Kempenaars, Ko de Rond, vocht destijds aan de zijde van luitenant-kolonel den Ouden en overleefde de oorlog.

Het filmpje werd Koreaans ondertiteld.

 

 

Deze film is gemaakt ter ere van de 60-jarige diplomatieke verbintenis tussen Nederland en Zuid Korea. Mevrouw Joanne Doornewaard, ambassadeur in Zuid-Korea, defensie attaché Lt.-Kol. Alssema aan burgemeester Chang Shin-sang van Hoengseong namen deze ‘special message from Oud Gastel’ in ontvangst.

https://www.facebook.com/dutchembassykorea

 

In dagblad BN-DESTEM (Stad & Streek pagina 6) van dinsdag 18 januari 2022 onderstaand artikel van correspondent Wim van den Broek over het aanhalen van de vriendschapsbanden: