Presentatie Jaarboek 2017 trekt een overvolle museumzaal

OUD GASTEL – Al tijdens de ontvangst van de gasten voor de boekpresentatie van Heemkundering ‘Het Land van Gastel’, zag het ernaar uit dat het een drukke bijeenkomst zou worden. Het weer werkte mee en de publiciteit had haar werk gedaan. Dat de bezoekers zouden worden ontvangen met een glas champagne, kan wellicht ook een aantrekkende werking hebben gehad. Tijdens een “Gastels kwartiertje” bezetten de bezoekers alle zitplaatsen. Vanwege de grote drukte waren echter veel gasten verplicht de officiële overhandiging van het Jaarboek 2017 staande gade te slaan.

Voorzitter Leo van Leengoed van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ begon zijn toespraak met het uitspreken van zijn bijzondere waardering voor de steun die de heemkundekring krijgt van de gemeente Halderberge. Hij noemde de gemeente zelfs het best betalend lid van de vereniging. Hij was blij om ook dit jaar het eerste exemplaar van het zorgvuldig vormgegeven Jaarboek 2017 aan Wethouder Hans Wierikx te mogen overhandigen. De bij de overhandiging gebruikte superlatieven maakten zowel de wethouder als de overige gasten nog nieuwsgieriger naar de inhoud van het boek, dan ze al waren.
In zijn dankwoord memoreerde wethouder Wierikx dat hij het vorige jaarboek 2016 helemaal had gelezen en dat enige – met naam genoemde – artikelen hem bijzonder veel leesgenot hadden bezorgd. Hij zag er naar uit om ook Jaarboek 2017 te gaan lezen.

Jaarboeken
Na deze start van de boekpresentatie ging voorzitter Van Leengoed over tot het overhandigen van jaarboeken aan enige aanwezige schrijvers van artikelen in het jaarboek. Marius Broos, de gezusters Adrie en Ria Nelen en Truus van Dongen aanvaardden hun boeken in dankbaarheid. Meteen werden de jaarboeken doorgebladerd. De schrijvers kenden hun teksten uiteraard, maar waren er benieuwd naar, hoe de kopij was verwerkt in het jaarboek.
De grote diversiteit aan artikelen had als bijkomend effect dat diverse familieleden van personen, die in het jaarboek werden besproken, zich hadden gemeld om bij de boekpresentatie aanwezig te zijn. Zo kon de heemkundekring familieleden ontvangen van de in 1943 noodlottig omgekomen marinier Cornelis Palings. Foto’s uit het familiearchief waren meegebracht en werden getoond aan redactieleden van de heemkundekring. Ook de gebroeders Brugmans waren aanwezig en spraken reeds nu hun bereidheid uit om de redactie van het jaarboek verder te helpen bij het schrijven van een artikel over het leven van hun heeroom Pater Marist Brugmans, die zijn priesterloopbaan begon op de Salomons-archipel in de Stille Zuidzee en die vervolgde als aalmoezenier bij de Nederlandse marine. Diverse schrijvers van artikelen in het zeer rijk geïllustreerde jaarboek, konden tijdens de “borrel en de hap” na afloop van het officiële gedeelte hun werk nader toelichten of waren blij zoveel bekende gezichten te zien. Penningmeester Jan Vermeeren was – net als andere bestuursleden en vrijwilligers van de heemkundekring – blij verrast door de grote opkomst. Dat had hij nog nooit meegemaakt.
Belangstellenden die deze uitstekende geslaagde boekpresentatie van het Jaarboek 2017 hebben gemist, kunnen vanaf nu op zaterdagen van 10.00-12.00 uur terecht in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 in Oud Gastel.

Taart, snert en minestronesoep bij het elfde Gastels Dikteej op donderdag 8 februari 2018

OUD GASTEL – Wie jubileert trakteert. In ’t Veerhuis werd donderdagavond een enorme taart aangesneden om alle 120 deelnemers aan Ut Gastels Dikteej van een puntje te voorzien. Het was immers de elfde editie van wat is geworden de opwarmavond van het vierdaagse carnavalsfeest.

De taart was niet bedoeld als lekkernij bij het afscheid van Johan Wagenmakers als voorzitter van stichting Vastelaovedzotten. ,,Stefan Koeken neemt mijn voorzitterstaken over, maar ik blijf nog wel betrokken bij de optocht en bij het dictee.” Elf jaar was de Gastelaar kartrekker van het feest. ,,Mijn voorganger Karel Bartelen zei ooit: jij wil geen voorzitter zijn, maar je gedraagt je wel als een voorzitter.”

In ’t Veerhuis heette Wagenmakers de dictee-deelnemers welkom. Na afloop reikte hij de wisselbeker uit. Tussendoor bestookte presentator Remco van den Heuvel de hoofdzakelijk Gastelse deelnemers met ‘passende’ vragen. Met een knipoog naar het afgeblazen politieke debat in ’t Veerhuis vroeg horecabaas Van den Heuvel of iedereen akkoord was dat hij de presentatie deed. Bij het debat werd de onafhankelijke positie van de kastelein in twijfel getrokken.

Het carnavalsmotto Tis passe en meete  kwam geregeld terug in de vragenrondes en de rodedraad spellen. Zo werden een extra vragenrondje met bierlogo’s ‘ingepast’ en er was een meeëten-ronde. Daarin serveerde Remco voor alle deelnemers zowel een minestrone- als een erwtensoep. Aan de deelnemers de opdracht te raden welke ingrediënten in allebei de soepen zaten. De dialectrondes krijgen de hoofdzakelijk Gastelse deelnemers steeds beter onder de knie. ,,Het dictee zorgt er voor dat ons Gastels taoltje niet zo maar verdwijnt”, benadrukte Wagenmakers.

Bij de muziekronde werd dankbaar gebruik gemaakt van deel I van Gastels Trots. De Four Tak, de Stravell’s en Wilma en de Jolly Boys konden natuurlijk niet ontbreken.

Tom Bus deed zijn best om de wisselbeker te verdedigen. Helaas is dit hem niet gelukt. Will Buckens van ‘Wor dut verschil’ werd zijn opvolger.