Overige activiteiten in 2017

Verbouwingen:

In de loop van het jaar werd er weer druk verbouwd in ons museum. Zo werd de laatste hand gelegd aan de Heiligenkamer. De inrichting daarvan nadert zo zijn voltooiing. De keuken is onderhanden genomen en is nu van alle comfort voorzien en wordt nu gebruikt waarvoor hij bedoeld is: gewoon een keuken. De deel van de voormalige toiletruimten van de grote zaal, tot nu toe in gebruik als opslagruimte, is getrokken bij de open buitenruimte en wordt nu overdekt om straks te functioneren als de opslag van voornamelijk de vele schilderijen die in ons bezit zijn. Ook ander archiefmateriaal zal daar kunnen worden opgeslagen. De oude TL-bakken in de zaal zijn vervangen door nieuwe met een lager stroomverbruik en meer lichtopbrengst.

 

Archivering:

Jan van Oosterhout kwam vanaf dit jaar het team vrijwilligers versterken en houdt zich enthousiast bezig met de archivering van een grote variëteit aan oude documenten. Hij is nu in opleiding bij onze senior-archivaris Frans van Merriënboer, maar zijn opleiding nadert zijn voltooiing.

 

Actualisering Website:

Een kleine werkgroep bestaande uit Richard Tak, Jan Vermeeren en Andrien Schijvenaars komt regelmatig bij elkaar en buigt zich over het actualiseren, verbeteren en klantvriendelijk maken van de site. Gebruikers van de site wordt verzocht om verbetersuggesties door te geven aan deze werkgroep.

 

Presentatie ‘Oud Gastel, Dorp tussen zand en klei’:

Deze routebeschrijving van een wandeling door Oud Gastel kwam tot stand door de samenwerking tussen Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ en Café ‘Onder de Toren’. De wandeling voert langs bekende straten en monumenten in het dorp, waarbij een veelal historisch beschrijving wordt gegevens. Ook de natuur wordt niet vergeten en voert de wandeling door het dorpsbos, de paddenpoel en het dijkje net buiten het dorp met een prachtig uitzicht op de polder. De gemeente Halderberge heeft via ‘Hartelijk Halderberge’ het initiatief omarmd en het financieel mogelijk gemaakt dat 500 exemplaren van de wandeling werden gedrukt en gratis worden verspreid via de 18 toeristische Informatiepunten binnen de gemeente Halderberge.

De initiatiefnemers van deze eerste wandeling streven naar een uitbreiding van het aantal wandelingen in een rond Oud Gastel. Ook fietstochten staan op het programma.

 

Presentatie eerste boek van Gastel Trots op 15 april:

Op 15 april 2017 vond in de grote zaal van het Dorpsmuseum de presentatie van ‘Gastel en Muziek’ plaats. Dit is het eerste boek van ‘Gastels Trots’ dat werd samengesteld door Richard Tak. Kees Rademakers deed enig redactiewerk. Beiden zijn lid van het Bestuur van de Heemkundekring.

Richard Tak bood in de gezellige ambiance van Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’ het eerste exemplaar aan de Gastelse muziek-coryfee Kees Tak aan. Richard memoreerde dat het vooral Kees met zijn ‘De Four Tak’ is geweest die Gastel muzikaal op de kaart heeft gezet. Maar bij Kees is het niet gebleven. Een lange rij van fanfares, bandjes, zangkoren, instrumentale muziekgezelschappen en blaasorkesten hebben Oud Gastel de naam bezorgd van een muzikaal dorp.

Vervolgens kreeg de voorzitter van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’, Leo van Leengoed eveneens een boek. Richard benadrukte dat het uitgebreide fotoarchief van de Heemkundekring een impuls is geweest om zijn initiatief ‘Gastels Trots’ te starten. Richard was van mening dat die foto’s uit de mappen – analoog of digitaal – en dozen moesten worden gehaald en als het ware worden teruggegeven aan de Gastelaar. Het eerste boek is gewijd aan muziek, maar er volgen nog meer thema-werken.