Jet en Jan

Zoals bekend neemt Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ al jaren met succes deel aan het lesproject Jet en Jan. Het project is ontwikkeld door Erfgoed Brabant heeft als doel-groep de leerlingen van groep 5 uit het basisonderwijs. De uitvoering van het project geschiedt in samenwerking met de basisscholen uit de gemeente Halderberge en de gemeente Halderberge zelf. 

Leven in de tijd van Ot en Sien: dit komt in iedere lesmethode geschiedenis aan bod. Maar waarom zou je dit thema uit een lesboek behandelen? Het is toch veel leuker en leerzamer om het te verplaatsen naar de geschiedenis van de woonplaats van de leerlingen zelf? ‘Op stap met Jet en Jan’ is opgebouwd rond het voorleesverhaal van de tweeling Jet en Jan. Het verhaal speelt zich af in 1910 en aan de hand van hun leeftijdgenootjes maken de kinderen van nu kennis met thema’s als kleding, wonen, school, de buurt, eten, spelen en werken in 1910.

In het museum gaan de leerlingen aan de slag met oude voorwerpen, die in het voorleesverhaal aan de orde komen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf zeep kloppen, koffie malen, schoonschrijven op een leitje, sokken stoppen en zich zelf wegen met een bascule.

In 2017 mocht de Heemkundekring weer voor een tiental basisscholen de Jet en Jan lessen verzorgen.