Excursie Gouda op 13 juli 2017

De reiscommissie had voor dit jaar het heemkundereisje gepland naar Gouda. Deze stad is o.m. bekend om haar kaasmarkt, haar stadhuis, de Sint Jan als langste kerk van Nederland met haar Goudse Glazen en haar grachten die tot de mooiste van Nederland behoren. En dat was nog niet alles. We hadden prima weer en vertrokken 42 man sterk naar Gouda. Er is daar genoeg te doen. Op het ochtendprogramma stond een bezoek aan de Gouda Kaasmarkt met aansluitend een stadswandeling.

 

Voordat de kaasmarkt werd bezocht genoten we natuurlijk eerst van een kop koffie met een stroopwafel. Drie Goudse Gilde Gidsen namen ons daarna – verdeeld in drie groepen – mee voor een wandeling door de historische binnenstad. Zij brachten ons op plaatsen waar we anders nooit zouden komen. Een rondleiding die we iedereen kunnen

 

 

aanbevelen. Kaas, stroopwafels, stadhuis, Nieuwe Katholieke Kerk, mooie grachten en nog meer kwamen voorbij.

Vervolgens de lunch in het voormalige Weeshuis. Hier konden we even bijpraten en ervaringen uitwisselen.

Ten behoeve van het middagprogramma was de groep in tweeën verdeeld. De ene groep ging eerst een bezoek brengen aan de Sint Jan en daarop aansluitend met de ‘Jan Kor-daat’ een tocht door de Goudse grachten maken. De andere groep deed hetzelfde programma, maar dan in omgekeerde volgorde.

De Sint Jan in Gouda is met haar 123 meter de langste kerk van Nederland en met haar 72 Goudse Glazen, gebrandschilderde ramen, wereldberoemd. Met een gids, die een toelichting gaf op de Bijbelse en historische taferelen die op de “glazen” waren te zien, werden we rondgeleid in de kerk. Echt heel mooi. 

 

 

De grachtentocht door de monumentale binnenstad van Gouda met de gemotoriseerde trekschuit ‘Jan Kordaat’ was eveneens de moeite waard. De tocht volgde de historische vaarroute door de stad, die vanaf de vroege middel-eeuwen de enige verbinding vormde voor de handel tussen Vlaanderen en Hollandse steden. De schipper was terzake deskundig en vertelde veel historische wetenswaardigheden en anekdotes. Een gids op de fiets reed voor ons uit om voor ons alle bruggen te openen en natuurlijk ook om het verkeer te stoppen.

Het diner genoten we op het terras bij ‘Kaas en Koeien’ achter De Waag met uitzicht op het stadhuis op de Markt. De ambiance was uitstekend.

Om circa 10 uur ’s avonds waren we weer in Oud Gastel. Het was een mooie dag met een prima programma.

 

De excursie is ook te zien op youtube: