Regionale Heemquiz 2023, 17 November

Heemkundekringen uit regio West-Brabant en lid van Brabant Heem nemen ieder jaar deel aan de “Regionale Heemquiz”. De organisatie van deze quiz is in handen van de winnaar van het jaar daarvoor. De ‘eer’ viel deze keer te beurt aan Heemkundekring ‘De Heerlijckheijd’ uit Nispen. Gezien de vragen die normaliter gesteld worden een moeilijke en zeer tijdrovende klus.
Op vrijdag 17 november was het zover. Aan de quiz gehouden in dorpshuis ‘Nisipa’ te Nispen namen 18 teams van de respectievelijke heemkundekringen mee. Ieder team bestond uit 6 personen.

 

Het team van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’, Andrien Schijvenaars, Jan van Eekelen, Nol van Poeijer, Rien Voorbraak, Piet Peeters en Jan van den Berg

 

Maar voordat de quiz begon, hadden we de gebruikelijke ruilbeurs in bidprentjes. Jos Keepers, onze ‘bidprentjesman’ had het team een tas vol met bidprentjes bestemd voor andere heemkundekringen, meegegeven. En natuurlijk kregen we op onze beurt een aantal met bidprentjes gevulde enveloppen van collega heemkundekringen retour. Altijd een leuke activiteit om mee te beginnen.  

Hierna de quiz.
De vragen waren uiteraard weer zeer divers en moeilijk.
Tot aan de tussenstand (6de) ging het goed.
Het leek er op alsof ons team zodanig was samengesteld c.q. we over voldoende deskundigheid beschikten om de vragen redelijk tot goed te kunnen beantwoorden. Regelmatig kwamen uit verrassende hoek, bleek achteraf, op sommige vragen, de juiste  antwoorden.

 

We kregen vragen bij afbeeldingen zoals: Wie was hier de in 1923 geboren persoon? Welke heilige is dit?

Geluidsvragen: Welk muziekstuk horen we hier op het geluidsfragment en wie is de uitvoerende artiest? Geschiedkundige vragen en nog meer.
En natuurlijk de doe-vragen. Die waren echt een probleem voor ons.
Tot deze vragen behoorden onder meer vragen over plaatjes van niet meer bestaande West-Brabantse cafés waarvan we de naam en de plaatsnaam moesten aangeven.
En dan plaatjes met gebouwen: Onder welke architectuur zijn deze gebouwd. Voor onze ‘bouwkundigen’ een hele (te) moeilijke vraag.
Voor de voetballiefhebbers waren er plaatjes van oud-internationals. Wie zijn dit? Moeilijk voor de niet-liefhebber, redelijk gemakkelijk voor de liefhebber.

Tenslotte de afbeeldingen met filmposters: Geef de titel van de film? Een hele moeilijke vraag. “Gone with the wind” werd “Het is gedaan met de 6de plaats”.

 

Bij de tussenstand stonden we, zoals eerder gezegd, op een 6de plaats. Daarom was het voor ons teleurstellend dat we bij het bekendmaken van de eindstand naar een tegenvallende 15de plaats waren gezakt.

 

Daarom: volgende keer nog meer deskundigheid in ons team opnemen.
 

Winnaar werd – en dat was niet voor de eerste keer – het altijd zeer sterke team van Wouw. We weten dus nu al wie de volgende heemquiz zal gaan organiseren.

 

Gelukkig verliep de avond zoals altijd in een zeer gemoedelijke en gezellige sfeer.