Heemkundereisje Zeeland, 7 oktober 2022

Na een periode van twee jaar waarin we als gevolg van Corona geen reisje hebben kunnen organiseren, was het 7 oktober 2022 dan toch weer zover.

De reiscommissie had voor 2020, het jaar van Nederland 75 jaar bevrijd, bedacht in ieder geval het bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp te gaan bezoeken.

Voor 2022 heeft de commissie dit er in gehouden in combinatie met een bezoek aan de stad Middelburg.

 

Het was afwachten of we genoeg aanmeldingen zouden krijgen. Gelukkig was dit wel het geval. Op 7 oktober vertrokken we om 09.00 uur met 37 deelnemers naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en we troffen het met het weer.

 

Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp

Een korte toelichting bij het ontstaan van het museum:

Het museum is ontstaan uit de particuliere collectie van Kees Traas (1958).

Het wordt een imposante verzameling die na verloop van tijd niet minder dan 40.000 objecten omvat.

In 2001 is de complete collectie ondergebracht in een stichting om ervoor te zorgen dat niet alleen de objecten, maar ook de verhalen bewaard zullen blijven voor toekomstige generaties. De collectie wordt tot 2006 geëxposeerd in een authentiek Zeeuwse boerderij. Na een grondige verbouwing opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet op 30 oktober 2009 het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Ook de Zeeuwse oorlogsvrijwilligers die in Nederlands-Indië gediend hebben krijgen in het Bevrijdingsmuseum Zeeland hun welverdiende plaats. 

In de afgelopen jaren was een transformatie nodig: het museum werd een heus Bevrijdingspark. De opening vond plaats op 25 oktober 2019, precies tien jaar na het eerste museum en bovendien exact 75 jaar na de bevrijding van de regio door de geallieerde troepen.

 

Het bezoek en de rondleiding

Om ongeveer 10.00 uur kwamen we aan bij het museum. We werden hier hartelijk ontvangen en begonnen natuurlijk eerst met koffie en een Zeeuwse bolus ( wel heel zoet). Hierna kwam om half 11 de gids ons ophalen voor een rondleiding door het museum.

Allereerst de introductiefilm van ongeveer 10 minuten, zeer indrukwekkend met beelden van Hitler Duitsland “Het Derde Rijk” en De Slag om de Schelde.

 

 

De Slag om de Schelde is waar het museum bekend om staat.

De gids leidde ons vervolgens door het museum met haar zeer uitgebreide collectie en gaf zijn uitleg bij een aantal van de vele vitrines. Waar de voorwerpen vandaan kwamen en wat ze voorstelden.

Hij benadrukte meerdere malen dat De Slag om de Schelde niet zo maar een slag was maar een militaire operatie die van zeer groot belang was voor het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel deze slag minder bekend was/is, was het de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog en essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien waarmee de operatie op het front in West-Europa kon worden voortgezet.

 

Een wel heel bijzonder verhaal vertelde onze gids ons over de herdershond Khan (ook te zien in een vitrine) en zijn begeleider Jim Muldoon.

Khan was door zijn eigenaar aan het Britse leger uitgeleend. Hier werd hij bij de 52e Lowland Divisie in Schotland getraind om mijnen te zoeken. Tijdens een nachtelijke oversteek van het Sloe, het water dat Walcheren en de Bevelanden scheidde, redde hij in de nacht van 3 op 4 november 1944 zijn begeleider uit het water en was in de koude novembernacht op zijn baasje gaan liggen om hem warm te houden.

Voor deze heldhaftige daad werd Khan onderscheiden met de Dickin Medaille. Na de oorlog keerde Khan terug naar Engeland. Zijn oude baasje, Barry Railton, schonk hem een jaar later tijdens een parade alsnog aan Muldoon.

 

Afsluitend bezochten we het noodkerkje op het terrein van het bevrijdingsmuseum.

De noodkerk is in 1946 gebouwd als tijdelijke oplossing omdat de oorspronkelijke kerk tijdens de slag om de Schelde volledig was verwoest. De noodkerk is tot 1951 in gebruik geweest. Nu is de noodkerk, met steun van veel vrijwilligers, herbouwd als onderdeel van het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

 

In de ontvangsthal van het bevrijdingsmuseum hebben we hierna geluncht. Een prima lunch met soep, een kroket, witte en bruine broodjes met beleg, koffie en thee.

 

Bevrijdingsmuseum: een aanrader!!

 

 

 

 

Bezoek aan het oude stadhuis in Middelburg

Na de lunch vertrokken we naar Middelburg voor een bezoek aan het oude stadhuis.

We hadden wat problemen om het stadhuis te vinden, de bus kwam bleek achteraf op plaatsen waar die niet mocht komen, arriveerden we bij het stadhuis.

Hier werden we opgewacht door twee gidsen die ieder met een groep op weg gingen in het stadhuis en hier de rondleiding verzorgden.

Van de gids kregen we te horen dat het stadhuis dateerde van na de Tweede Wereldoorlog alhoewel je de indruk kreeg dat het een gebouw van eeuwen oud was.

Het stadhuis na de brand van 17 mei 1940
Het stadhuis na de brand van 17 mei 1940

Het oorspronkelijk gebouw was dit ook inderdaad maar op 17 mei 1940 ging het gebouw in vlammen op als gevolg van een enorme stadsbrand. Op die dag werd het centrum van Middelburg verwoest door oorlogshandelingen. Het vergeten bombardement.

Kort na de verwoesting is begonnen met de wederopbouw en op 18 augustus 1950 werd het stadhuis door Koningin Juliana opnieuw in gebruik gesteld.

 

 

De Gemeente Middelburg heeft tot 2004 gebruik gemaakt van het stadhuis.

De gids leidde ons door de verschillende zeer mooie ruimtes van het stadhuis. De ontvangsthal, de trouwzaal, de raadszaal en de burgerzaal.

De zalen worden nog steeds gebruikt voor officiële ontvangsten, exposities en trouwerijen.

Ze had bij alle zalen een onderhoudend verhaal.

 

De ontvangsthal
De ontvangsthal
De Burgerzaal
De Burgerzaal

                                          Ook het oude stadhuis van Middelburg is zeker een bezoek waard.

 

Rondleiding door het oude centrum van Middelburg

Na onze rondleiding in het oude stadhuis namen de gidsen ons mee voor een wandeling door het oude centrum van Middelburg.

Stadhuis Middelburg
Stadhuis Middelburg

Het begon natuurlijk met een blik op het oude stadhuis.

Koningin Wilhelmina en prinses Juliana in de gevel van het stadhuis
Koningin Wilhelmina en prinses Juliana in de gevel van het stadhuis

Zij wees ons op het beeld in de topgevel van het stadhuis. Het beeld stelde voor koningin Wilhelmina met prinses Juliana. Een ontwerp van de bekende architect Pierre Cuypers.

Het had veel weg van een madonna met kind en daar was het Gemeentebestuur nu niet echt van gecharmeerd.

 

 

We kregen te horen waar de naam Middelburg vandaan komt.

In de 16e en 17e  eeuw was Middelburg de middelste burg tussen Domburg en Souburg en groeide zij uit tot een van de grootste haven- en handelssteden in de Noordelijke Nederlanden. Middelburg kwam echter in verval en het aantal inwoners nam in de 18e en 19e eeuw drastisch af.

En ze vertelde ons dat alhoewel Middelburg tijdens de Tweede Wereldoorlog veel te lijden heeft gehad, een bombardement in 1940 legde een groot deel van de stad in as, de stad weer is opgebouwd in traditionele stijl.

 

Middelburg blijkt een hele leuke stad te zijn met heel veel monumenten zoals het oude stadhuis, de abdijtoren, de Lange Jan, tal van leuke straatjes en doorkijkjes.

Onder deskundige begeleiding van onze gids hebben we dit allemaal kunnen zien.

Een leuke stad Middelburg.

We hebben lang niet alles gezien en nog een keertje teruggaan loont zonder twijfel de moeite.

 

Terugkeer naar Oud Gastel en Buffet in het dorpsmuseum “In De Drie Snoeken”

Na de rondleiding door het oude centrum van Middelburg was het inmiddels

17.00 uur geworden en moesten we weer “aon ruis”.

De thuisreis verliep voorspoedig. Het was echter nog niet het einde van ons reisje.

In het dorpsmuseum wachtte ons een prima koud- en warm buffet verzorgd door “Jet’s andere koek”. Voor elk wat wils.

Met een drankje erbij en het gezellig samenzijn.

 

 

 

 

 

 

 

Een geslaagde dag!