‘Gastels Trots’

 

Presentatie door Richard Tak van ‘Gastels Trots’ op 12 april 2018:

Voor de gebruikelijke presentatie na afloop van de ledenvergadering had Heemkunde-kring ‘Het Land van Gastel’ haar bestuurslid Richard Tak uitgenodigd om zijn verhaal te doen over ‘Gastels Trots’. Facebookpagina ‘Gastels Trots’ van Richard Tak is Facebook-pagina van Oud Gastel.

Richard startte zijn initiatief tot Facebookpagina ‘Gastels Trots’ in september 2016. Het uitgebreide fotoarchief van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ is voor Richard mede een impuls geweest om zijn initiatief ‘Gastels Trots’ op te starten. Voor dit foto-archief is hij overigens zelf voor een groot deel verantwoordelijk.

De opzet van de Facebookpagina is het verzamelen van foto’s en informatie uit “vroegere tijden” en was direct een succes. Binnen de kortste keren heeft de pagina ruim 2.600 volgers. En die komen dan niet alleen uit Oud Gastel maar ook uit Zweden, Canada, Australië et cetera.

In eerste instantie ging het hierbij om het verzamelen van foto’s en informatie over fanfares, bandjes, zangkoren, instrumentale muziekgezelschappen en blaasorkesten die Oud Gastel de naam van muzikaal dorp bezorgd hebben.

Vanwege het succes besluit Richard om uit de ontvangen foto’s en informatie een boekje samen te stellen, genaamd  ‘Gastel en Muziek’.

 

Het eerste boek reikt hij uit aan onze Gastelse muziek-coryfee Kees Tak die met zijn ‘Four Tak’ volgens Richard Oud Gastel muzikaal op de kaart heeft gezet.

Het blijft natuurlijk niet bij ‘Gastel en Mu-ziek’ en de daaropvolgende succesvolle uitgaven. ‘Oude Ambachten’ en ‘Klassenfoto’s’ staan in de planning.

 

 

Tijdens de presentatie met uitgebreid beeldmateriaal bespreekt Richard Tak het tot stand komen van ‘Gastels Trots’ en de inmiddels verschenen uitgaven: ‘Gastels en Muziek’, ‘Dagelijks Leven’ en ‘Klassenfoto’s’.