Excursie Mechelen

 

Op 28 juni 2018 at Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ koekoek in het oude ‘Krankenhuis’ in Mechelen:

Na succesvolle bezoeken aan Nederlandse steden als Den Bosch, Dordrecht en Gouda vertrok donderdag 28 juni een dertigtal personen naar Mechelen. De excursiecommissie had op veler verzoek deze keer een Vlaamse bestemming gekozen. De keuze viel op Mechelen en dat bleek een schot in de roos. Misschien een minder bekende parel, maar Mechelen bleek net zoveel te bieden te hebben als de andere grote kunststeden van Vlaanderen. Met haar levendige binnenstad heeft zij een rijke historie, die het ontdekken meer dan waard is.

Om de files te vermijden, vertrokken we op tijd uit Oud Gastel. De reis verliep voorspoedig en na aankomst in Mechelen begonnen we met de gebruikelijke koffie en gebak. De koffie was nog niet op of er stonden twee zeer deskundige gidsen gereed om ons door het centrum van Mechelen te leiden voor een historische stadswandeling.

We troffen het met het weer en behalve het bezichtigen van onder meer het inte-rieur van het Stadhuis stonden de gidsen ook uitgebreid stil bij het exterieur van de zeer vele historische gebouwen zoals het Stadhuis, de Sint-Romboutskerk en het Groot Begijnhof. Ook al hadden we dan de pech dat het kermis was en die was natuurlijk nu net gesitueerd op de Grote Markt met haar historie. 

Zo bleek een pandjeshuis oorspronkelijk de residentie ‘Hof van Busleyden’ te zijn, genoemd naar een Luxemburgs lid van de Grote Raad van Mechelen. In Mechelen woonde ook aartshertogin Margaretha. De gids wist het drukke huwelijksleven van de jonge Margaretha zeer plastisch en met veel humor te beschrijven. Ook de naam Keldermans werd regelmatig genoemd. Dit Mechels bouwmeestergeslacht bouwde heel veel kerken en gebouwen in de stad. Ook daarbuiten bouwden zij veel, waaronder het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

De stadswandeling werd besloten bij de Brasserie van Brouwerij ‘Het Anker’ waar we van een prima lunch genoten.

Na de lunch en na wat omzwervingen, werd een bezoek gebracht aan de Kazerne Dossin.

De kazerne werd tijdens WOII gebruikt als doorgangskamp voor Joden en zigeuners naar Auschwitz en is nu ingericht als museum waar nagenoeg alleen maar foto’s te zien zijn van gedeporteerden gedurende WOII. De gidsen namen ons mee langs de foto’s en bespraken in hun zeer betrokken presen-tatie zowel het lot van de Joden als het huidige vluchtelingenprobleem. Dit liet een diepe indruk achter bij de bezoekers.

Voor nog een rondleiding terug naar Brouwerij ‘Het Anker’, die zijn wortels heeft in het nabijgelegen Groot Begijnhof en het daarbij behorende ‘Krankenhuis’. In 1471 zorgde een stads-wet van Karel de Stoute ervoor dat het bier van de begijnen werd vrijgesteld van accijnzen voor de patiënten en eigen gebruik. Bier was destijds de enige veilige drank.

De deskundige gids noemde niet alleen de grondstoffen voor de bierbereiding, maar liet die ook zien en proeven. In de Brasserie werd een tweetal bieren aan een gezellige ‘degustatie’ onderworpen en blijkens de reacties slaagden beide bieren glansrijk voor de toets. Tijdens een afsluitend diner in dezelfde Brasserie kon kennis worden gemaakt met de Mechelse Koekoek…. en die was lekker! Begrijpelijk dat na deze geslaagde dag de terugreis naar Gastel in een opperbeste stemming verliep.