Vrijwilligers van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ bij de Bernardusdagen in augustus en september 2018

 

De ‘Bernardusdagen’ zijn een initiatief van de familie Hoeks. Tijdens de ‘Bernardusdagen’ zijn de kerken van Oud Gastel, Hoeven, Oudenbosch en Wouw opengesteld voor het publiek. Deze parochies waren eeuwenlang nauw verbonden met de Bernardusabdij, een klooster van cisterciënzer monniken. Vanaf het eind van de middeleeuwen werden de parochiekerken vrijwel altijd bediend door monniken. Veel mensen in de regio zullen zich nog pater Landsbergen herinneren; de laatste cisterciënzer pastoor uit de Bernardusabdij die in West-Brabant werkzaam was. Toen hij in 1996 afscheid nam als pastoor van


  Oudenbosch, werd een band verbroken die meer dan zeven eeuwen eerder was gesmeed.

Tijdens de Bernardusdagen wordt deze eeuwenlange band herdacht. Op vier achtereenvolgende zondagen zijn in de 4 parochiekerken alle kunstvoorwerpen uitgelicht die aan de cisterciënzers herinneren. Ook is er een tentoonstelling ingericht in de kapel van Grootseminarie Bovendonk. Op deze plek stond eeuwen geleden de uithof van de abdij. Vanuit deze uithof beheerden lekenbroeders de uitgestrekte landerijen die de Bernardusabdij in deze regio bezat.

 

Evenals vorig jaar hadden we toegezegd om tijdens de ‘Bernardusdagen’ in augustus en september aanwezig te zijn in de Laurentiuskerk. Onze taak was het om samen met de parochiemedewerkers te surveilleren en op te treden als gastheren en gastvrouwen in de kerk.