Excursie 2019 “DELFT”

HEEMKUNDEKRING ‘HET LAND VAN GASTEL’ bezoekt op vrijdag 19 juli aanstaande

Delft “De Prinsenstad”!

In de provincie Zuid-Holland ligt het levendige en bruisende Delft.

De stad is ontstaan aan een gegraven waterloop, de Delf en hierna vernoemd.

Het is een echte universiteitsstad maar het is ook de stad die een grote rol gespeeld heeft in de Nederlandse geschiedenis. Hier werd immers Willem van Oranje vermoord en zijn veel leden van het koningshuis begraven

Delft is sinds de Gouden Eeuw wereldberoemd om haar Delfts Blauw en natuurlijk is het de geboortestad van Johannes Vermeer, een Nederlandse kunstschilder uit diezelfde Gouden Eeuw

Het centrum van Delft wordt veelal bezocht om de historische bezienswaardigheden. En een grachtentocht is bij uitstek geschikt om van deze bezienswaardigheden te genieten.

Wat gaan we onder meer doen? In het kort:

We bezoeken het Vermeer Centrum en maken met een gids een korte stadswandeling door het historisch stadscentrum.

Johannes Vermeer geboren in Delft, kom je op verschillende plaatsen in Delft tegen.

Hij stond bekend als compositie schilder die vrijwel altijd zachte kleuren gebruikte. Het Vermeer Centrum Delft is gelegen aan de Voldersgracht. Hier zijn alle (replica’s) van de schilderijen van Vermeer te bewonderen.

Hiernaast een afbeelding van het ‘Meisje met de parel’ een van zijn beroemdste werken

Een vaartocht over de Delftse grachten

Historisch Delft is het beste te ontdekken en te aanschouwen vanaf haar eeuwenoude grachtengordel.

Langs historische bezienswaardigheden en onder de eeuwenoude boogbruggen door.

Tijdens de vaartocht komen de vaderlandse geschiedenis, de prachtige oude binnenstad, Delfts Blauw, Oranjestad, Johannes Vermeer, Piet Hein en nog meer uitgebreid aan bod.

Zo ook komen we de Oostpoort (zie afbeelding), de Oude Kerk en natuurlijk oude grachtenpanden tegen.

Bezoek met rondleiding in “De Porceleyne Fles”

Het Delfts Blauw is ontstaan in de zestiende eeuw en heeft wereldwijd bekendheid gekregen. Keramiekschilders maakten de allermooiste creaties. Omstreeks achttienhonderd nam het Engelse Staffordshire de markt over.

Bakkerij “De Porceleyne Fles” is echter doorgegaan met produceren en is nu beter bekend onder de naam “Royal Delft”.

We brengen een bezoek met rondleiding

aan de fabriek en het hierin gevestigde museum.

Het gehele programma voor vrijdag 19 juli 2019

Vertrek richting Delft vanuit bushalte bij Het Veerhuis

Koffie

Historische stadswandeling en bezoek Vermeer Centrum

Vaartocht Delftse grachten richting ”De Porceleyne Fles”

Bezoek met rondleiding “De Porceleyne Fles”

Diner

Koffie en/of thee

Aon Ruis

9.30 uur – 10.15 uur

10.15 uur – 11.45 uur

11.45 uur – 13.15 uur

13.15 uur – 14.15 uur

14.15 uur – 15.45 uur

15.45 uur – 16.30 uur

17.00 uur – 19.30 uur

19.30 uur – 20.00 uur

20.15 uur – 21.15 uur

KOSTEN EXCURSIE

De prijs voor deze excursie bedraagt € 80,00 per persoon voor leden en voor niet-leden.

AANMELDEN

U kunt zich voor deze excursie opgeven:

• Op zaterdagen tot en met 29 juni tussen 10.00 en 12.00 uur in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 te Oud Gastel.
  • Tot en met 12 juli telefonisch bij de Reiscommissie: Rumon Bus: 0165 – 511886 of Jan Vermeeren 06 – 10545853. Zij zijn ook voor nadere inlichtingen bereikbaar.
  • Via email tot en met 12 juli: hetlandvangastel@ziggo.nl

BETALEN

Maakt u bij voorkeur het verschuldigde bedrag over naar:

NL52RABO 0141 1371 26 ten name van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’.

Contant betalen blijft natuurlijk ook mogelijk.

Bij het aanmelden kunt U eventuele dieetwensen doorgeven.

Zomersluiting Museum

Het museum is gesloten van zaterdag 6 juli tot en met zaterdag 31 augustus 2019.