Suikerhoek

SUIKERHOEK, een tiendelige documentaireserie van Raoul de Zwart, geproduceerd door ENTROP&DEZWARTFILMS.

In deze serie duikt filmmaker Raoul de Zwart in het kleurrijke zoete verleden van de Zuidwesthoek van Brabant. Plotseling verrezen daar immers zo’n 150 jaar geleden fabrieken zo groot als kathedralen. Aangedreven door meer dan manshoge stoommachines produceerden ze van september tot januari suiker uit bieten. Deze kleine industriële revolutie kende nergens zijn weerga in Nederland. SUIKERHOEK vertelt aan de hand van interviews en talrijk nooit eerder gepubliceerd foto- en filmmateriaal het verhaal van de suikerboeren en -baronnen, de arbeiders en de innovaties en deze industrie.

Uitzending van dinsdag 1 september 2020 om 17:54

AFLEVERING 1, EEN ZOETE INVAL

Ooit stonden er meer dan 30 suikerfabrieken in het westen van Brabant en werkten er duizenden boeren en arbeiders in deze bedrijfstak. Wat is er met ze gebeurd en welke verhalen worden er nog over verteld? In de 10-delige serie Suikerhoekvertelt filmmaker Raoul de Zwart het verhaal van het zoete verleden van Westbrabant, waar ooit meer dan 30 suikerfabrieken tijdens de bietencampagne volop in bedrijf waren.

Uitzending van dinsdag 8 september 2020 om 17:54

AFLEVERING 2, SUIKER PLAKT

Jan van Meer verzamelt in zijn Gastelse ‘Suikerkot’ meer den 280.000 foto’s en 180 uur filmmateriaal over het zoete der aarde. Arie Remus en Bart Gijzen bouwen in het Suikermuseum in Klundert hun eigen verleden in miniatuur. Want suiker plakt.

Vanaf dinsdag 15 september om 17.54 uur

AFLEVERING 3, DE BOER PLOEGT VOORT

Rond 1875 drukt de suikerindustrie steeds meer zijn stempel op het leven in Westbrabant.

Fabrikanten en boeren komen tegenover elkaar te staan.

De fabrieken maken een innovatieslag en hebben steeds meer invloed op het boerenleven.

Wie had heeft de regie en wie trekt er aan het langste eind?

Vanaf dinsdag 22 september om 17.54 uur

Wat heeft een vliegtuig met suiker te maken? Wie dat wil weten, komt uit in Etten-Leur. In 1909 kwamen tienduizenden mensen af op een bijzonder evenement. Georganiseerd door een flamboyante figuur: Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss. Innovator, organisator, suikerfabrikant, weldoener, avonturier en Bekende Nederlander.

Vanaf dinsdag 29 september om 17.54 uur

AFLEVERING 5, HET KAN ALTIJD BETER

Zullen we nóg een suikerfabriek bouwen? Of alles weer eens helemaal op de schop gooien? Fabrikanten in de suikerhoek stelden die vraag regelmatig. Want de suikerindustrie staat bol van innovaties. om nog efficiënter te produceren. Het kan immers altijd béter, en ánders.

Vanaf dinsdag 6 oktober om 17.54 uur

Hoe kom je als biet van de akker naar de fabriek? In een tijd zonder auto’s was dat een uitdaging. De tocht moest zo snel mogelijk verlopen. De Zeeuwse bieten werden in de Brabantse suikerhoek verwerkt. Smalspoor en beurtschip brachten uitkomst.

Vanaf dinsdag 13 oktober om 17.54 uur

AFLEVERING 7, HET ZOETE DER AARDE

De zeeklei in de Brabantse Suikerhoek is de ideale voedingsbodem voor suikerbieten.Maar gronds alleen is niet genoeg. Het klimaat schuift op. Het is te droog of te nat. Ziektes en schimmels belagen de biet. Over de strijd tussen boer en natuur, vroeger en nu.

Vanaf dinsdag 20 oktober om 17.54 uur

AFLEVERING 8, VAN BIET TOT KLONT

Hoe word je van een biet een suikerklontje? Daar is een heel proces voor nodig. Wat gebeurde er tijdens de campagne in die door stoom aangedreven fabrieken? Samen met de biet reizen we door de tijd en de fabriek.

N.B.

Er wordt op dit moment nog “gesleuteld” aan de afleveringen 9 en 10. Er moeten nog keuzes worden gemaakt uit de veelheid aan materiaal en er dienen nog mensen te worden geïnterviewd. Wanneer deze afleveringen gereed zijn voor uitzending is nog niet bekend.

Houd u deze pagina in de gaten voor de laatste updates.

Aflevering gemist? Je kunt steeds een week na eerste uitzending terugkijken via de website van Omroep Brabant

Ca. 2 weken na elke uitzending kun je bovendien ook via Youtube terugkijken.

Om het u gemakkelijk te maken worden/zijn de links hierboven per aflevering beschikbaar gemaakt, zodra deze ook voor ons beschikbaar zijn.