Regionale Heemquiz 2023

Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ 15de bij jaarlijkse heemquiz”!

 

Met ondersteuning van Brabants Heem organiseren de regionale Heemkundekringen van West Brabant een jaarlijkse Heemquiz. Na Corona alweer de tweede.

Dit jaar werd de quiz op vrijdag 17 november 2023 georganiseerd door Heemkundigekring ‘De Heerlijckheijd’ uit Nispen; de winnaar van vorig jaar. De quiz vond plaats in dorpshuis ‘Nisipa’.

Er waren 18 vertegenwoordigende teams van 6 personen aanwezig.

 

Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ werd vertegenwoordigd door Andrien Schijvenaars, Jan van Eekelen, Nol van Poeijer, Rien Voorbraak, Piet Peeters en Jan van den Berg.

Voordat de quiz begon werden er gewoontegetrouw bidprentjes uitgedeeld. Jos Keepers, zelf niet aanwezig, had het team een tas vol meegeven. We kregen er ook enige gevulde enveloppen.  

De vragen waren uiteraard zeer divers en dan is het goed dat je aanwezig bent met een team waarin verschillende interesses en deskundigheden vertegenwoordigd zijn. Het viel trouwens op dat er regelmatig uit een verrassende hoek goede antwoorden op sommige vragen werden gegeven.

 

Er waren vragen als: Wie was de in 1923 geboren persoon? Of: welke heilige is dit? Welk muziekstuk horen we hier op het geluidsfragment en wie is de uitvoerende artiest? Er waren geschiedkundige vragen en doe-vragen. Tot die laatste categorie behoorden plaatjes van West-Brabantse cafés, die inmiddels niet meer bestaan en we moesten de bijbehorende naam en plaatsnamen raden. De bouwkundigen onder ons hadden een stevige kluif aan het benoemen van de architectuur, die je tegenkomt in afgebeelde bouwwerken. Ook kwamen de oud-internationals aan bod; moeilijk voor de sportanalfabeten.

 

De avond verliep in een zeer gemoedelijke gezellige sfeer. De eerste tussenstand bracht ons nog op een 6de plaats. Het was dan ook een bijzondere teleurstelling dat we bij het bekendmaken van de eindstand, naar een tegenvallende 15de plaats waren gezakt. In dergelijke gevallen kijk je altijd wie we achter ons hadden gelaten; gelukkig niet laatste!

Winnaar werd – en dat was niet voor de eerste keer – het doorgaans zeer sterke team van Wouw. We weten dus nu al wie de volgende heemquiz zal organiseren.