Zeven kathedralen, vijfentwintig basilieken

Presentatie in woord en beeld door Hugo Koolstee

donderdag 30 januari 19.30 uur

Cuyperszaal in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’

Nederlanders bezoeken in het buitenland de ene kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze eraan voorbij. Met de opening van het ‘Grootste Museum van Nederland’, een uniek initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht, is een eerste stap gezet om dit te veranderen.

“Toen ik enige jaren geleden hoorde dat er in Nederland een basiliek bestond in Schiedam was ik met stomheid geslagen. Ik associeerde ‘basiliek’ met mooie oude kerken in Frankrijk of Italië. Bij de meeste mensen om mij heen was het net zo. Dit deed mij besluiten om uit te zoeken wat een basiliek is en waar die dan wel staan. Ik bezocht alle kathedralen en basilieken in Nederland, maakte foto’s en las gretig over deze kerken. Ik leerde veel: over de plaats, de geschiedenis, de voorlopers van de kerk, de architect, de bouw, het exterieur en de hoogtepunten van het interieur en iets over carillons, orgels en klokken, Ook patroonheiligen, processies en ommegangen kwamen aan de orde. Ik hoop dat velen in deze hectische tijden daadwerkelijk in deze prachtige kerken gaan kijken en mogen genieten van deze grootse monumenten van rust, ruimte en licht.”

Hugo Kolstee (* 1942) studeerde enige jaren bouwkunde en daarna geneeskunde. Toen hij ‘bij toeval’ in een basiliek kwam, besloot hij die allemaal te bezoeken, te fotograferen en hun wetenswaardigheden te verzamelen. Het resultaat was een handzame gids getiteld ‘Alle kathe-dralen en basilieken van Nederland’, verschenen bij Berne Media.

Op donderdag 30 januari is Hugo Koolstee om 19.30 uur te gast in de Cuyperszaal in pastoraal-diaconaal centrum ‘de Pelgrim’ in Ouden-bosch (ingang aan het Doelpad). Samen met hem maken we een ontdekkingsreis langs de culturele, spirituele en historische rijkdom van ons religieus erfgoed met aandacht voor geschiedenis en architec-tuur, inrichting en tradities, processies en bedevaarten. Wees welkom, de toegang is vrij.